Computer Rule

Wow, jag älskar reggae! Jag hade tänkt att bara göra en mix med Harry Johnson-låtar (han låg bakom skivbolagen Sunset, Harry J och 10 Roosevelt Ave), för att där finns det så sjukt många bra låtar men sen halkade jag in på att blanda in lite andra datoriserade låtar och nu är jag här, total blandning av lite allt möjligt! I alla fall, här är plattorna:

Screw Driver - Computer Rule [Sleng Teng/Computer, Sunset 1986]

Det är den 23:e Februari 1985, King Jammy's sound ska clasha mot Black Scorpio. Alla hade förberett med sina allra sweetaste dubplates (specialinsjugna sjuor där man hyllar sitt egna soundsystem och psykar motståndarna). Det var bara det att King Jammy hade tagit ett steg till, han hade skapat den första reggaerytmen med hjälp av en dator (haha, idag låter det sjukt). Den hette "Sleng Teng" och när den kom på med Wayne Smith så ändrades allt. Publiken blev galna och alla ville höra datoriserade rytmer. Inom ett år hade det kommit fler än 500 versioner av Sleng Teng. Ohh ja, man kan verkligen bli trött på dom (dom låter ju lika dant), men jag har slängt ihop mina bästa här ialla fall (läs hela storyn om Sleng Teng i Beth Lesser's Dancehall - The rise of Jamaican Dancehall Culture", vilken bok!). I alla fall, sent kom Harry J med sin version av rytmen, finns tre grymma rytm-lp:s och många fina singlar. Den coolaste titeln har Screw Drivers version, datorerna regerar, men det finns som sagt många fler fina låtar.

Jerry Lewis - Uncle Sam Fantasy Land [Sleng Teng/Computer, Sunset, 1986]

Kan det vara ironi, eller älskar han USA? Det är svårt att inte gilla historiebeskrivningen i de första verserna, känns befriande va med en låt som inte handlar om sex? Kolla även upp Everton Blenders Jumbo där han berättar att han behöver ett Jumbo Jet för att kunna flyga runt med sitt possie. Respekt.

Cocoa Tea - Boops Fi Dem [Sleng Teng/Computer, Harry J 1986]

Allt som Cooca Tea spelade in åt Harry J svänger så fruktansvärt, det är något med hans röst ca 85-87 som bara sitter där! Funderar lite på texten, hans amerikanska tjej visar honom världen, så jag antar hon är hans sugardaddy. Lite omvända roller.

Wayne Palmer - Hell In A Town [Sleng Teng, Waterhouse 1985]

Här är ju en av King Jammy's egna versioner på slengen, vilken FET låt. Lite härliga mänskliga ljudeffekter från Jackie Knockshot (eller Joe Lickshot, jag har så svårt att skilja dem åt). Lyssna på basen, den bara spränger, det är är min bästa på sleng.

Peter Metro - The Don [Sleng Teng, Striker Lee 1985]

Galen hårdrock med rolig nonsenstext, lite senare i låten snor Peter rakt av "Don't touch me me because I'm close to the edge ...".

Junior Frost & Dignitary Stylish - Under Pressure [Stalag, Dignitary 1985]

På nåt sätt väldigt besläktad med The Don, lika synth-trummor och otoligt hård. Bästa jag hört på klassiska stalag-rytmen. Finns en fin video på youtube där Dignitary framför sin största hit "Jah send me come" (så man får se hur han ser ut), kolla in här:

</param></param></param></embed>

Från samma ställe finns en så sjuuuuk inspelning (kommer från ämnet nu) som du bara måste kolla in om du inte sett den, spola fram till 01:20 och lyssna på "Lickshot Marsha" hon är fantastisk (och kolla in HELA, det är värt det)!

</param></param></param></embed>

Cocoa Tea - Got To Be Good [Ali Baba, Harry J 1985]

Från den dan jag hörde Doctor Alimantado's I killed the barber var jag fast i att "Ali Baba" är den bästa rytmen (då hade jag inte ens hört John Holts original). Men här, Cocoa Tea för Harry i min bästa period, där han berättar om vad mamma har lärt honom! Mer "mamma lär mig" låtar tack.

Junior Murvin - I Am Fresh [Sunset 1987]

Alla älskar väl Murvins Lee Perry producerade Police and Thieves men jag måste nog säga att den här slår allt han gjort. Antar att han sjungar om nypressade dollarsedlar?

Cocoa Tea - Form A Line [Undertaker 1985]

Ok, börjar kanske bli lite tråkigt med alla Cocoa-låtar men dom är ju så jäkla bra. Den här är utgiven på Harry J labeln, men avspelad från US-tolvan på coola labeln Undertaker, det är lite bättre ljudkvalité på den. Och lyssna noga, han sjunger "Form a line" och inte "Farmer line" (som en kompis till mig trodde). Fina synthtrummor här igen.

Yellowman & Fathead - Operation Eradiction [In A Dis Ya Time, Spiderman 1982]

Så var det dags för några speciella önskemål, spola tillbaka inledningen och du känner igen rytmen som dom här tyskarna remixade om R. Kelly:s I'm a flirt med förra året. Fin rytm som jag tror kom först med Ronnie Davies men the Ital's gjorde den känd.

Yellowman - Out Of Hand [In A Dis Ya Time, Jah Guidance 1982]

Av Yellowmans tre versioner som jag hört på den här rytmen (lyssna in hans Bim Bam) så gillar jag den här bäst. Alla tjejer (även i London) älskar Yellowman, haha.

Ronnie Davies - Won't You Come Home [In A Dis Ya Time, Spiderman, 1975]

Ronnie har blivit lämnad av sin tjej (eller kille?). I alla fall, det är svårt att inte höra hur plågad han är när han vill ha personen tillbaka. Undrar om vad som hände innan låten började? När reggae från 70-talet låter såhär så är jag fruktansvärt svag för den.

Fred McKay - Dance This Ya Festival [Well Charge 1976]

Mer roots men lite festligare, har svårt att inte bli glad och gunga med sådär lite som alla svennar gör på reggaefestivalen, till den här låten.

Daddy Tony - Jump Up [Bubbling Pot, 10 Roosevelt Ave 1987]

Tillbaka till ett tjockt Harry J set! Rytmen (om den nu heter "Bubbling Pot"?) är en skön glad partystänkare, lite calypso, lite reggae & en massa glädje. Finns massor av fina versioner, har slängt in mina fyra bästa här på rad, så se upp! Förresten, 10 Roosevelt Ave var där Harry J hade sin studio.

Sassa Frass - Jamaica 25th [Bubbling Pot, Harry J 1987]

Det lilla jag hört med Sassa Frass gillar jag, speciellt Chubby Belly på Harry J och hans första (?) lp på Black Scorpio. Det jag inte gillar är han Jackson cover ABC med datorröst. Men den här dängan kan man inte göra annat än att sprudla till.

Sugar Ray - Bubbling Pot [Bubbling Pot, 10 Roosevelt Ave, 1987]

Ohh, svag för inledningen "Jump if you're jumping" men fattar nog inte vad allt betyder. Lär mig.

Joe Manix - Mama Gama [Bubbling Pot, Harry J 1987]

Vad betyder egentligen "She's a bad mama gama"?

Ugliman - Donkey Ride [Boops, 10 Roosevelt Ave, 1986]

Jag kan tänka mig att man antingen hatar eller älskar Ugliman's röst (han är inte så ful förresten, bara lite snea tänder). Jag älskar hans röst och här där han kör över Super Cat's Boops-rytm (men jag är osäker om det handlar om att han är Jesus eller han bara har dåligt med cash och får köra på åsnan istället för att åka taxi?).

Ishie Rankin - Rock The Nation [Boops, Sunset, 1986]

Antar att han var Japans stolthet på 80-talet men jag har inte koll. Skön titel, får mig att tänka på Leila K, fast det är Ishie som rockar.

Bobby Boom - See Boops Deh [Boops, Harry J, 1986]

Tillsammans med Ugliman är det här bästa versionen av Boops-rytmen tycker jag. Finns ju versioner utan pianot men det är verkligen det som gör låten.

Red Dragon - Girls Love Fun [Sunset 1986]

Du Red Dragon, även killar gillar en kul stund kan jag berätta.

Joe Manix - Watch The possie [Take It Easy, Harry J 1986]

Fantastisk party-rytm igen men har svårt att hitta dom bästa låtarna på den, tror att den här och Puddy's version är dom bästa (Ashmans svänger inte lika mkt). Lyssna även in originallåten med Hopeton Lewis – Take It Easy på spotify.

Puddy Roots - Ram Dance Hall Session [Take It Easy, Sunset 1986]

Yes, här kommer mamma fram igen och berättar hur Puddy ska bete sig, som det ska vara.

Screw Driver - Sound Get A Beating [Pressure & Slide, Harry J, 1986]

Måste bara klämma in den här nånstans, e otroligt svag för den här rytmen (lyssna in Nicodemus och Shelly Thunders fina versioner, dom är lite mer åt hip-hop hållet).

Chaka Demus - DJ Pon The Mike [Two Year Old, 10 Roosevelt Ave 1987]

Först ut på den här rytmen var Admiral Baily med Two Year Old) den är fin, men på Harry J:s bolag kom det hur många bra som helst. Här först blir det lite Chaka (jepp, känd från Chaka Demus & Pliers). En låt som dedikerats till "all nice and decent people", ja hur kan man inte gilla den?

Everton Blender - Moutha Massay [Two Year Old, Sunset 1987]

Everton, känd i Sverige från sitt samarbete med Latin Kings (eller har jag drömt?). Första låten som jag hörde av dom här på rytmen, och den är riktigt bra, men jag har inte fattat vad den handlar om. Lyssna också in Evertons första "Blend them" på ...

Beenie Man - Have Fi Get It [Two Year Old, Harry J 1987]

WOW, tidig Beenie Man! Han är nog 14 år på den här och har börjat få sitt bröt i rösten, gillar det här mycket mer än den här plattan som han spelade in när han var tio år, där är rösten för ung (fast han är väldigt söt på omslaget). När han börjar sjunga (falskt) "Baby lay down beside me ...", kommer det lilla extra fram.

Barry Back - Loose Me Work [Two Year Old, Harry J 1987]

Vet inget om Barry, bra tungtrillande i början av låten. Lyssna också in Neville Lindo - Fling It Down Gi Mi, det var den som inte fick plats.

Super Cat - Hell A Go Come [Two Year Old, Ottey's Promotion 1987]

Super-katten, tillsammans med Early B min absoluta jamaicafavorit (dom dj:ade också tillsammans för Killimanjaro, tänk att varit där!). Den här kommer från en rytmskiva ("Hell A Go Come") med massor av bra versioner (men katten är ju bäst såklart). Finns bara på LP vad jag vet om. Här skulle jag också velat få med Freddie McGregor – Don't Hurt My Feelings men den finns på spotify så lyssna där!

Beenie Man - Love Have Fi Come [Fresh, 10 Roosevelt Ave 1987]

En till tidig Beenie, här på Fresh-rytmen, med ett otroligt gung i refrängen.

Everton Bonner - Murder She Wrote [Fresh, Sunset 1987]

Det här är den första versionen av superhiten som Chaka Demus & Pliers fick några år senare. Pliers = Everton Bonner.

Irie Fernandez - Shake Yu Belly [Fresh, Harry J 1987]

Skaka magen istället för rumpan!

Super Cat - Crazy Love [Far East, Wild Apache 1994]

Med introtoner från Gudfadern så börjar katten sjunga om den galna kärleken, jojo. Svår att hitta på bra spelande sjuor (eller så har jag haft otur) så det här är från en tolva. Där finns det också versioner med en stönande(!) Diana King. Far East rytmen kommer från en Barry Brown-låt. Minns fortfarande första gången jag hörde Super Cat på MTV, jag blev helt såld. I alla fall, det var den här videon:

</param></param></param></embed>

Robert Lee - Raggamuffin Sound [Far East, Ghetto Vibes 1994]

Kill A Sound Bwoy! Försökte hålla mig med det blev en avdelnig med soundsystemdödarspöaskitenurerlåtar. Robert Lee som hakade på Jammys soundsystem på reggaefestivalen i somras har gjort några fina låtar, den här är US och tolva.

Angel Doolas & Black Mice - Digging A Grave [Far East, Ghetto Vibes 1994]

Samma skivbolag och rytm som Robert, kom några bra tolvor där, men jag tror bara dom här två är sound killers.

Simple Simon - You're Gonna Die [Far East, Barry U 2001]

Hur många versioner har Simple Simon gjort av den här? Jag har den har gör tillsammans med Shaggy Wonder ("Soundboy gonna die") men har hört (flera) till (säkert nån åttiotal med). Enda låten från 2000 på den här mixen.

Sanchez - My Sound [Vibes 1989]

Men vänta, jag känner igen det här, det är ju Cyndi Lauper:s "Time after time" fast lite uppspeedad och lite bättre, hehe. Finns så mycket bra med Sanchez och han verkar ha en förkärlek att spela in covers.

Players - Murder We Wrote [Murder She Wrote, Pioneer]

Players är Pliers, alltså från Chaka Demus & Pliers och det här är andra versionen av Murder She Wrote (första spelade han in på Harry J) och innan det blev en världshit. Har alltid varit sjukt svag för den här rytmen och en sounddödarversion är ju bara så tuff.

Nitty Gritty - Sweet Dreams [Arrows]

Älskar jamacianska versioner av hits. Har den här på en samlings-lp men antar den kan ha kommit på tolva. Mixad med härliga rymdljud.

Super Cat - Come Down [Come Down, Wild Apache 1988]

1991 utanför Super Power Record Shop (den har slagit igen nu) blev Nitty Gritty ihjälskjuten av (om ryktena stämmer) Super Cat. Super Cat blev inte fälld men jag har inte fattat om det är för att Nitty Gritty drog först eller om han verkligen var oskyldig. Låter som vilda västern men dancehall är ju 4 real. Det här, det är min absoluta Super Cat favorit (och han har ju gjort så otroligt mycket bra!). I år kom också en fin version av Million Stylez & Joey Fever - Young Guns, lyssna in den.

Wayne Fire - Sexy Body [Come Down, Wild Apache]

"Nininnananaaa Sexy Body", ja ibland behöver inte texter vara mer komplicerade än så! Riktigt dansgolv här och rytmen har ju så fet bas i vissa avsnitt så det bara trycker i magen.

Early B - Come [Romantic 1990]

Har inte blivit så mycket Early B här tyvärr. Han är min favorit och älskar hans lp:s som My Friends Circle Jamaica, Four Wheel No Real och Phillip Fanna Tackles The Doctor Early B . Tyvärr så blev han skjuten på en fest 1994, så jag hann aldrig se honom live. Kolla in så grym han var:

</param></param></param></embed>

Buro Banton - Boom Wah Dis [Wild Apache]

Flytta på dig, Burro är här! Senaste åren har han ju gjort så feta grejjer på Massive B ("Badder than dem" tex), men det här måste vara det hårdaste han gjort! Vi får också reda här att Burro:s favoritfärger är gult och svart, hallå, han är AIK:are! Finns ju fler versioner av den här, lyssna in den här Stevie & Clevie versionen. Han bara maler och maler på! Kolla även in den här senare hiphopversionen av samma låt (skön 90-talsfeeling i videon):

</param></param></param></embed>

Bruce Lee - Dibbie Dibbie Girl [Yammie 1989]

En "Dibbie Dibbie Girl" låter inte så bra.

Lady Junie - Nah Get Punanie [Waterhouse 1988]

Jag måste skärpa mig! Jag har totalt missat att ta med några tjejer i mixen och då känns det helt rätt att slänga in Lady Junie med hennes stenhårda punanielåt (som danskarna vad dom nu heter gjort cover på).

Frankie Paul - You Mean Everything To Me [Mama, Sunset 1984]

Nu är det slut med digitala låtar och de tre sista låtarna med min absoluta favoritrytm "Mama" (som är en gammal Heptoneslåt). Finns massor med bra versioner lyssna tex in Tony Rebel & Swade - Just Friends.

Full Pint - Reggae Rule [Mama, Harry J 1984]

Reggae regerar även i Aspudden och inte bara i London och New York, hehe. Svårt att inte gilla den här, speciellt när han sjunger om David Rodigan.

Early B - Call The Doctor For Me [Mama, Midnight Rock/Sonic Sounds 1984]

Det här tycker jag är den bästa versionen av dom jag hört på Mama-rytmen, kommer från den fina LP:n Four Wheel No Real där också superlåten New York Party finns med (måste varit tufft att komma till New York från Kingston).

Om du gillar dom här låtarna, kommer du kunna hitta fler i samma stil på min blogg: http://www.soulislove.com

/Peter